Binnen het kenniscentrum Kunst & Samenleving wordt onderzoek gedaan naar nieuwe praktijken voor kunstenaars en musici door de kunsten te verbinden aan andere disciplines. Vanuit deze multidisciplinaire benadering doen de lectoraten innovatief onderzoek met interne en externe partners.
Het Kenniscentrum Kunst & Samenleving ontwikkelt contextspecifieke onderzoeks-leeromgevingen, waarin studenten, maatschappelijke partners, docent-onderzoekers en lectoren samenwerken aan maatschappelijke vraagstukken.
Binnen het kenniscentrum lopen negen promotietrajecten met de kunst als onderwerp. Er zijn ruim 40 onderzoekers actief op dit gebied. Het kenniscentrum onderzoekt en ontwikkelt nieuwe artistieke praktijken, in verbinding met uiteenlopende sectoren in de samenleving. De focus ligt op ‘societal challenges’, oftewel grote en hardnekkige problemen waar onze samenleving zich voor gesteld weet.
De multidisciplinaire benadering en netwerkvorming is van belang voor het ontwikkelen van maatschappelijk betekenisvolle rollen van kunstenaars en musici. Kenniscentrum Kunst & Samenleving werkt zowel binnen de kunsten (cross arts) als buiten de kunsten (cross sector). Binnen de onderzoeksprojecten werken studenten, maatschappelijke partners, docent-onderzoekers en lectoren samen aan maatschappelijke vraagstukken, waarbij onderzocht wordt wat de veranderkracht van de kunsten is. De onderzoeksresultaten worden zowel gepresenteerd binnen de specifieke sociale context waarin ze ontstaan zijn, als binnen onze hogeschool. We illustreren dit aan de hand van een aantal belangrijke activiteiten en ontwikkelingen in 2017.
Innovatiewerkplaatsen
Healthy Ageing & de Kunsten
In 2017 is een doorstart gemaakt met de innovatiewerkplaats Healthy Ageing & de Kunsten. De innovatiewerkplaats is bedoeld voor initiatieven door, voor en met actieve en kwetsbare ouderen, die op hun eigen manier een bijdrage leveren aan goed oud worden. De innovatiewerkplaats is opgezet door het Centre of Expertise Healthy Ageing, in samenwerking met VRIJDAG, en gefinancierd door de Gemeente Groningen, Provincie Groningen en Fonds voor Cultuurparticipatie: Groningen als Age Friendly Region.
In september 2017 is vanuit de innovatiewerkplaats het festival De kunst van het ouder worden georganiseerd. Hierin werden de verschillende projecten en initiatieven rondom kunst en ouderen getoond.
Hemp Design factory
Deze innovatiewerkplaats is een samenwerking tussen Academie Minerva, Life Sciences & Technology en Kenniscentrum Kunst & Samenleving, waarin studenten vanuit verschillende disciplines werken aan waardecreatie in Oost-Groningen door de toepassing van hennep als biobased materiaal en Design. Vanuit vormgeving worden nieuwe toepassingen ontwikkeld met hennep. In 2017 is festivalgras een van de producten die ontwikkeld en getest op twee festivals in het noorden.
Innovatiewerkplaatsen Lucia Marthas
Sinds twee jaar zijn er binnen de opleidingen van Lucia Marthas Institute for Performing Arts innovatiewerkplaatsen. Hierin laten we onderwijs, onderzoek en werkveld samensmelten. De innovatiewerkplaatsen zijn tijdens de laatste lesperiode van het opleidingsjaar (periode E). Hierin ontstaan nieuwe werken, die vaak een maatschappelijk thema hebben. Zo hebben studenten van Lucia Marthas in 2017 samen met choreografen een educatieve voorstelling gecreëerd over klimaatverandering.
Repertoire van oude meesters wordt bekeken in het licht van het huidige maatschappelijke klimaat. Studenten bogen zich daarbij over de vraag hoe je de essentie van een meesterwerk kunt bewaren, terwijl je het tegelijkertijd naar het nu trekt.
Onze studenten en docenten hebben samen met studenten en docenten van onze internationale partners onderzoek gedaan naar het ontwikkelen van nieuw curriculum.
Binnen het project PARD (Performing Art Research and Development) doen onze studenten van de docentenopleiding onderzoek binnen de educatieve praktijk. Zij betrekken in hun onderzoek middelbare scholen en ontwikkelen voor hen nieuwe curricula op het gebied van de performing arts.
Onderzoeksgroep Kunsteducatie
De Onderzoeksgroep Kunsteducatie is in het schooljaar 2016-2017 opgericht om de kwaliteit van het kunstonderwijs in het basis- en voortgezet onderwijs te verbeteren. Docent-onderzoekers van de opleidingen Docent Beeldend Kunst & Vormgeving, Master Kunsteducatie, Docent Muziek en de Pedagogische Academie werken samen met het lectoraat Integraal Jeugdbeleid van het Centre of Expertise Healthy Ageing in het programma ‘Curious Minds-Kunsteducatie’. Dat richt zich op de vraag hoe de talenten van kinderen in het beeldend onderwijs gestimuleerd kunnen worden.