Instellingstoets Kwaliteitszorg
De Instellingstoets Kwaliteitszorg (ITK) van de NVAO, waarover we sinds april 2013 beschikken, is geldig tot mei 2018. Daarom zijn in oktober en november 2017 locatiebezoeken afgenomen voor de verlenging van het keurmerk. Met de ITK wordt beoordeeld in hoeverre onze kwaliteitszorg de realisatie van onze visie op goed onderwijs garandeert en of een duurzame kwaliteitscultuur tot stand is gekomen.
Tijdens de twee bezoeken heeft het panel zich een goed beeld van de kwaliteitszorg gevormd door de vele gesprekken met medewerkers, studenten en werkveldvertegenwoordigers. Ook waren er presentaties en rondleidingen. Aan het einde van het tweede locatiebezoek heeft het visitatiepanel een mondelinge terugkoppeling gegeven. Daaruit bleek dat het panel een positief advies aan de NVAO uitbrengt over de ITK en over ons specifieke aspect ‘certificering van honoursonderwijs’.
Het panel heeft een lerende organisatie aangetroffen, een instelling met medewerkers die zich kwetsbaar durven op te stellen en die tijdens deze locatiebezoeken een authentieke indruk maakten. Het panel vindt dat onze kwaliteitscultuur sterk is ontwikkeld. Het heeft betrokken personeel, studenten en werkveld aangetroffen. Volgens het panel doen we veel goed hebben we zicht op wat beter kan. De aanbevelingen van het panel sluiten hier bij aan:
- Zet de kwaliteitszorginstrumenten meer gedifferentieerd en proportioneel in. Gelet op het bereikte niveau kunnen we dat ons veroorloven. Het geeft ook minder regeldruk.
- Ontwikkel het waardevolle Bedrijfsinformatiemanagementsysteem (BIM) verder en rol het uit. De organisatie heeft behoefte aan een beter benutbaar dashboard.
- Neem in het auditteam tijdens de midterm audit ten minste één externe op.
- Neem de tijd en de ruimte voor het realiseren van de visie en de geformuleerde doelen.
Daarnaast gaf het panel ons de wens mee trots te zijn op het resultaat en door te gaan op de ingeslagen weg. In het voorjaar van 2018 wordt het definitieve adviesrapport opgeleverd, waarna de NVAO besluit over verlenging van de ITK.
Accreditaties onderwijs
Elke opleiding wordt eens in de zes jaar gevisiteerd in het kader van accreditatie. In 2017 ging het om de volgende opleidingen:
- Masteropleiding International Business & Management
- Bacheloropleiding Communicatie incl. International Communication
- Bacheloropleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek
- Bacheloropleiding Chemie
- Bacheloropleiding Chemische Technologie
- Masteropleiding Kunsteducatie
- European Masteropleiding Renewable Energy
- Bacheloropleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken
- Bacheloropleiding Voeding en Diëtetiek
- Bacheloropleiding International Business and Languages
- Bacheloropleiding tot fysiotherapeut
Alle bovengenoemde opleidingen zijn positief bevonden door het visitatiepanel. Voor deze opleidingen wordt bij de NVAO een accreditatieaanvraag gedaan
In 2017 is een positief accreditatiebesluit ontvangen van de NVAO voor de volgende opleidingen:
- Masteropleiding Social Work (joint degree met NHL)
- Bacheloropleiding Mondzorgkunde
- Bacheloropleiding Human Resource Management inclusief Associate degree HRM
- Bacheloropleiding Muziek inclusief Ad Muziek (Dirigent HaFaBra)
- Bacheloropleiding Docent Muziek
- Masteropleiding International Business & Management
- European Masteropleiding Renewable Energy
De bacheloropleiding tot Leraar voortgezet onderwijs van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding, die in 2016 een positieve hervisitatie had, heeft in 2017 het positief accreditatiebesluit ontvangen.
De masteropleiding Healthy Ageing Professional en de masteropleiding Talentontwikkeling en Diversiteit hadden in 2016 een positieve accreditatie onder voorwaarden ontvangen. Beide opleidingen hebben in 2017 informatie aan de NVAO gestuurd en hebben op basis daarvan een definitief accreditatiebesluit ontvangen.
Alle accreditatieresultaten zijn opgenomen in de bijlage bij dit document.
Macrodoelmatigheid en toets nieuwe opleidingen
Nieuwe, bekostigde opleidingen doorlopen een traject van Toets macrodoelmatigheid, Toets nieuwe opleiding (TNO) en accreditatie. De volgende nieuwe opleidingen zitten in 2017 dit traject of hebben dit traject afgerond:
- De Ad Pedagogisch Educatief Medewerker heeft in het voorjaar van 2017 de TNO succesvol doorlopen en is geaccrediteerd. De opleiding is op 1 september 2017 van start gegaan.
- De masteropleidingen Interdisciplinary Business Professional en Energy for Society hebben in 2017 een positief macrodoelmatigheidsbesluit ontvangen. In 2018 gaan deze opleidingen op voor de TNO.
- De Ad Ondernemen heeft begin 2017 een positief macrodoelmatigheidsbesluit ontvangen van het ministerie van OC&W en is eind 2017 opgegaan voor de TNO. Het panel heeft een positief advies gegeven. Het NVAO-bestuur zal hierover in 2018 besluiten.
- De Ad Systeemspecialist Automotive heeft eind 2017 een positief macrodoelmatigheidsbesluit ontvangen. De TNO vindt in 2018 plaats.
Bijzondere kenmerken
De bacheloropleiding Muziek, die in 2016 gevisiteerd is, heeft in 2017 bij het accreditatiebesluit ook het bijzonder kenmerk Internationaal Beleid van de NVAO toegekend gekregen.
De opleidingen Communicatie en Fysiotherapie vroegen in 2017 het Bijzonder Kwaliteitskenmerk Internationalisering aan. De NVAO beoordeelde beide aanvragen positief, zodat nu het Europese Certificate for Quality in Internationalisation (CeQulnt) kan worden aangevraagd bij het European Consortium for Accreditation in Higher Education (ECA). Opleidingen die al in het bezit waren van een Bijzonder Kwaliteitskenmerk Internationalisering zijn International Business and Management Studies en de opleidingen van het Prins Claus Conservatorium.
Het visitatiepanel voor de ITK gaat positief adviseren over het specifieke aspect ‘Certificering van honoursonderwijs’. De toekenning door het NVAO-bestuur moet volgen in 2018.
Naamswijzigingen en planningneutrale conversies
De NVAO heeft in 2016 besloten dat alle opleidingen in Nederland op het vlak van Sport, Gezondheid, Management en Bewegen gezamenlijk onder de nieuwe naam Sportkunde verder zullen gaan. Voor ons betreft dit de bacheloropleiding Sport, Gezondheid en Management. De naamswijziging is op 1 september 2017 ingegaan.
De bacheloropleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding heeft in 2017 van de NVAO landelijk toestemming gekregen voor een kleine naamswijziging. Vanaf 1 januari 2018 is de naam bacheloropleiding tot leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding.
De masteropleidingen Schilderkunst en MADTech (Media, Art, Design & Technology) zijn per 1 september 2017 samengevoegd. De nieuwe masteropleiding heet Master of Arts in Fine Art and Design.
Voor enkele economische opleidingen hebben we een planningneutrale conversie (inclusief naamswijzigingen) aangevraagd. De NVAO ziet hier geen bezwaren in. De volgende wijzigingen gaan daarom in per september 2018.
- Samenvoeging van de bacheloropleiding Financial Services Management en de bacheloropleiding Fiscaal Recht en Economie tot de nieuwe bacheloropleiding Finance, Tax and Advice.
- Samenvoeging van de bacheloropleiding International Business and Languages en de bacheloropleiding International Business and Management Studies tot de bacheloropleiding International Business.
- De bacheloropleiding Bedrijfskunde MER krijgt als nieuwe naam Bedrijfskunde.
- De bacheloropleiding Small Business & Retail Management krijgt als nieuwe naam Ondernemerschap & Retail Management.
- De bacheloropleiding Bedrijfseconomie krijgt als nieuwe naam Finance & Control.
Visitatieonderzoek
Bij het Centre of Expertise Energy heeft in 2017 een externe onderzoeksvisitatie plaatsgevonden. Het resultaat van de visitatie was positief.